Företagspool 3 September 2024 hos Karlfälts gård.
I. Erik Bengtsson Karlsfälts Gård
Gav oss en guidad vandring på gården där vi kikade på verkstaden, gamla och nya torken samt fick höra om deras historia, nuet och framtiden. Erik driver ett hållbart jordbruk och betonar att det måste vara kommersiellt för att överleva. Gården omfattar ca 700 ha och odlar betor, raps, vete, korn, lin, ärtor och rödsvingel. Gården är certifierad med Svenskt Sigill vilket innebär regler runt djuromsorg, miljöansvar och korta transporter.
Erik nämner utmaningen av import av billigt kött som föds upp med metoder som inte är tillåtna i Sverige. Som en konsekvens av detta kommer uppfödning av grisar och får att minska på gården.
Djur, Natur & Människa i Symbios är gårdens ledstjärna och präglar Eriks presentation.
https://karlsfelt.se/
II. Martin Sethman
Stormen Babet och våra hamnar
Här fick vi insikt i vad som gjorde stormen Babet så destruktiv med just det höga vattenståndet i kombination med vindens riktning och styrka. Tillsammans med brister i tidigare underhåll av de yttre skydden. Arbetet är omfattande och Martin berättar att det kommer pågå fram till 2026
innan man kommit ikapp skadorna och sedan fortsätter det löpande underhållet.
III. Östersjöuppropet
Anders Lönneborg & Hans Ljungberg
Informerade oss om sillens tillvaro i Östersjön och deras engagemang för att få till att den fisk som fiskas går till humankonsumtion i Sverige. Rapporteringen av fiskbeståndets drastiska minskning är oroväckande och har konsekvenser för kustnära fisket, för havets näringskedja där sillen är en mycket viktig kugge. Vi utväxlade kunskap om fiskeripolitik, stora fiskebåtar, fiske för humankonsumtion istället för fiskmjöl till laxodlingar, landets fiskegränser men framförallt deras upprop som sprider sig utmed Östersjökusten.
En myt som verkligen slogs hål på var att toxinerna i sillen skulle göra den otjänlig för human konsumtion men så är inte fallet.
Karlsfälts Gård
Erik Bengtsson
Vi begav oss ut i fält och fick där även en live visning av bevattningsanläggningen som kan bevattna 85 hektar. Källan är att 2/3 kommer från grundvatten och 1/3 från dammen som samlar dräneringsvatten.
Energin som driver pumpar och bevattning kommer ifrån gårdens vindkraft uppe på kullen och en solcellsanläggning som är under uppförande. Erik strävar så långt det går att bedriva gården cirkulärt, från energi till vattenanvändning.
IV. Fickräknaren i Nybroån – Köpingebro
Göran Svensson
Göran tog oss tillbaka i tiden när pigor och drängar ställde krav på måltider med Lax var begränsade till 1 ggr per vecka. Göran berättar vidare att i mitten av 1900 var Nybroån var tom på fisk. Under denna tiden fanns stora industriutsläpp och ingen reglering av dessa industrier. Fabriken på platsen där vi träffar Göran är sedan länge stängd och en fiskräknare finns där sedan ett tiotal år. Göran berättar om resan med att återställa och vårda Nybroån som resulterat i att idag vara ån med mest öring i Skåne och kan mäta sig med älvarna i norr.
V. Smakbruket
Marcu
Vi samlades efter för lunch, kaffe och sammanfattning. https://www.smakbruket.se/
VI: Sammanfattning
En dag fyllt med viktig kunskap från dessa verksamheter som på olika sätt bidrar till Hanöbuktens hälsa. Ett jordbruk som förstår vikten av hållbar kommersiell odling och fisk räknaren som dokumenterar vandrande fisk, ibland en mink eller en and. Stort tack till alla medverkande !
Text: Olof Jolom Bild: Thomas Johnsson (Första bilden är från Karlsfälts Gårds egen hemsida)