Samverkan för Hanöbukten firar fem år som förening

                                                                                                                              

                                                                                                                              

Vi i Samverkan för Hanöbukten (SFH) firade nyligen vårt femårsjubileum som förening med ett festligt kalas på Strandvillan.

Kvällen inleddes med ett varmt välkomnande från föreningens ordförande, Dafvid Hermansson, som berättade om kvällens upplägg och bjöd alla att slå sig ner till bords.

Deltagarna – som bestod av partners, representanter från kustråden och medlemmar från Hanöbuktsområdet – njöt av en utsökt middag med havstema, som verkligen satte tonen för kvällen.

Under kvällen höll föreningens koordinator, Thomas Johnsson, ett tal som reflekterade över de fem år som gått sedan SFH som förening startade. Han poängterade att SFH startade 2017 som projekt,  när Jennie Larsson från WMU i Malmö engagerade sig i vattenkvalitetsfrågorna kring Hanöbukten. Genom att skapa kustråd längs kusten, enligt den kustrådsprocess Jennie tagit fram när hon arbetade på WMU, kunde oron i kustsamhällena fångas upp och börja omvandlas till idéer och tankar till konkreta åtgärder.

En tidig nyckelperson i föreningens arbete var Åke Jönsson från Degeberga, som genom egna undersökningar visade på allvarliga problem med vattenkvaliteten. Detta visade att behovet ligger på att hantera och minska utsläpp av kväve och fosfor från lokala industrier och skogsmark och lantbruk ,snarare än att skylla föroreningarna på utländska källor som Polen eller Baltikum.

Viktiga partners från allra första början har varit Krister Asplund, han och Sparbanken har spelat en central roll i att säkerställa ekonomiskt och strategiskt stöd för SFH.

Under de första åren reste representanter från SFH runt i kustsamhällena för att samla engagemang, och Företagspoolen startades för att lyfta fram goda exempel från företag. När pandemin slog till, ställde det till bekymmer för inga träffar kunde hållas med SfH ställde om till utomhus- och digitala möten för att fortsätta sitt arbete. Föreningens roll har utvecklats till att vara en facilitator för konkreta åtgärder i kustsamhällena.

Ibland har föreningen initierat och startat åtgärderna, ibland sett till att koppla ihop rätt människor och ibland bara hejat på. Några av de mest aktiva projekten som våra kustråd driver är tångodling i Kivik, restaurering av Oderbäcken i Baskemölla, Skräbeåns projekt för migrerande fisk, de konstgjorda torskreven på Hanö och brunifieringsprojektet långt upp i Småland.

Föreningen har också genomfört Hanöbuktsveckan under de senaste tre åren, ett evenemang som har lockat människor till strandstädningar, vandringar, föreläsningar och andra aktiviteter. Under Hanöbuktsveckan kan alla aktörer stora som små ha sina egna evenemang för att visa allt bra som görs för Hanöbukten

Under de  fem år som förening har SfH också startat en fond för att finansiera både små och stora vattenvårdsåtgärder.

På plats från styrelsen vid jubileet var också vattenvårdsnestor Agne Andersson om ligger bakom många vattenvårdsprojekt i norra Kristianstad, Osby och Östra Göinge samt kommunikatören Annelie Worgard, som berättade om den Leader-finansierade förstudien Åtgärdsacceleratorn som hon och Christoffer Bonthron arbetat med. Den enda från styrelsen som saknades var Lotta Sörtoft, som var upptagen med ett annat möte samma kväll.

Kvällen avlöpte med många livliga samtal och delande av erfarenheter runt borden, vilket skapade en varm och inspirerande atmosfär där både gamla och nya idéer kunde växa fram. Vi i styrelsen ser verkligen fram att tillsammans med er alla fortsätta sitt arbete för ett friskare Hanöbukt under de kommande åren, med starkt stöd från sina engagerade medlemmar och partners.