En skoldag vid Mörrumsån – där naturen under ytan är i fokus
Den 16 oktober fick jag chansen att delta i en väldigt speciell dag vid Mörrumsån.
Blekinge Folkhögskolas vattenvårdslinje hade bjudit in elever från årskurs 7 på Norrevångskolan i Mörrum för att delta i deras årliga vattenvecka – ett projekt som nu genomfördes för sjunde året i rad.
Under dagen fick barnen lära sig om vattenvård genom att själva delta i aktiviteter, stöttade av folkhögskolans kunniga och engagerade elever. Det blev en dag fylld av aktivitet, nyfikenhet och upptäckarglädje – både för mig och för eleverna. Platsen vi samlades vid var en strandbank till Mörrumsån. Folkhögskolan hade här byggt upp ett antal stationer som lyfte fram åns liv både över och under ytan.
Tidig morgon med många förberedelser
Tidigt på morgonen samlades folkhögskolans elever för att förbereda allt som behövdes inför dagen vid Mörrumsån.
Utrustningen bars ner till strandbankarna med gemensamma krafter, medan det tyngre materialet – som tält, vadarstövlar, hinkar, akvarier med fiskar, håvar och vattenkikare – lastades på fyrhjulingen.
Trots den tidiga timmen arbetade alla på och hjälptes åt, och allt var på plats när sjundeklassarna började dyka upp, nyfikna och redo.
Folkhögskoleelever som förebilder och inspiratörer
Det som slog mig tydligt var hur engagerade och kunniga folkhögskolans elever var.
Deras lärare Henric Person intygade stolt detsamma, att allt han behövde göra var att gå runt och se att hans adepter hade vad de behövde.
Varje station vid ån bemannades av en elev från folkhögskolan som på ett enkelt och tydligt sätt förklarade sitt ämne för de sjundeklassarna. De var både självsäkra och pedagogiska, det märktes att de tog sitt ansvar på allvar.
Intressant också att se att åldrarna på folkhögskoleeleverna varierade från 20 till 50+ vilket visade att det aldrig är försent att kära sig nya saker.
För sjuorna blev det ett inspirerande möte med äldre som både lärde ut och visade hur man kan jobba för en bättre miljö. Man kan hoppas att både folkhögskolans elever såväl som en del av sjundeklassarna tar med sig detta in i olika myndigheter eller varför inte vanliga företag som får personer som kan sprida kunskap om vatten och vattenvård.
Upptäck naturens mångfald med praktisk vattenvård – lärande för framtiden
Stationerna bjöd på en variation av ämnen och aktiviteter.
Vid en station visade modeller hur vattnets hastighet påverkas av om det rinner genom naturliga meandringar eller i en rak grävd fåra. Det blev en tydlig demonstration av hur viktigt det är att låta naturen ha sin gång.
En annan station fokuserade på fiskar, som elfiskats några dagar tidigare och nu visades upp i små akvarier. Bland de arter som fångats fanns det fascinerande nejonögat – en fisk som många av barnen aldrig hade sett tidigare. Nejonögats mun är som taget ur en gammal skräckfilm.
Vid en tredje station handlade det om musslor och deras roll i vattendragen. Här fick barnen gå med vadarstövlar och vattenkikare för att upptäcka vad som gömde sig under vattenytan.
Vid en av stationen fick barnen själva håva. Med lite hjälp från folkhögskolans elever lärde de sig tekniken och kunde sedan undersöka sina fynd och få kunnig hjälp om vad de håvat upp. Tekniken och typ av håv beror på var i vattnet du samlar dina fynd, vid botten eller högre upp. En stor karta fanns utlagd på marken för att hjälpa till med artbestämning. Man hade fått upp både flickslände- och trollsländenymfer. Dessa små varelser är vattenlevande och är rovdjur och lever så över vintern för att när våren kommer krypa upp ur vattnet för att en kort tid få leva som fullständiga sländor.
Lärarna lika engagerade
Jag pratade med en av klasslärarna till sjuorna som berättade att dagen inte bara var uppskattad av barnen utan också av lärarna själva.
Aktiviteterna ger inspiration till flera teman som det arbetas vidare med i skolan.
De gör sen även egna utflykter för att koppla ihop undervisningen med det de lärde sig vid ån.
Det är imponerande att vattenveckan har hållits i sju år, och det är tydligt att både barn och vuxna ser det som en viktig del av undervisningen kring miljö och vatten.
En oförglömlig höstdag
Kombinationen av höstfärger, Mörrumsån vackra vatten och energin från både sjundeklassarna likväl som folkhögskolans elever bidrog till att göra denna dag speciell. Dagen var en påminnelse om att vi många gånger tar vatten för givet, vilket är långt ifrån självklart.
Under dagens aktiviteter blev det tydligt att mångfalden i våra vattendrag är hotad. När fiskar inte längre kan migrera som tidigare, påverkas hela ekosystemet, och många arter minskar i antal. Just därför är initiativ som detta från folkhögskolan så viktiga – att belysa problemen och samtidigt så frön av nyfikenhet och förståelse hos nästa generation.
Sjundeklassarna fick en unik möjlighet att komma nära det liv som vanligtvis döljer sig under vattenytan. Förhoppningen är att denna upplevelse väcker både omtanke och ett engagemang för att skydda dessa värdefulla ekosystem.
Ett stort tack till Blekinge Folkhögskola och alla engagerade elever som gjorde den här dagen möjlig.
När vi såg ryggen på sjundeklassarna som rusade hemåt, fulla av intryck och berättelser, samlades folkhögskolans elever runt elden och sammanfattade dagen. Alla verkade nöjda, jag vet att jag var det definitivt, jag åkte hem med inspiration, glädje och ny kunskap. Den här typen av aktiviteter visar att det pågår så mycket bra saker mitt i allt som verkar dystert. Jag ser fram emot att hälsa på i vår igen.
Inspirerad av denna dag? Naturvård i vatten på Blekinge Folkhögskola är en fantastisk möjlighet att lära sig mer och göra skillnad.
Text o Bild: Annelie Worgard, Kommunikatör i Samverkan för Hanöbukten
Kursen Naturvård i vatten på Blekinge Folkhögskola
För dig som vill lära dig mera – eller kanske vill satsa på arbete inom VattenSverige, den här kursen kan vara något för dig! Det är en ettårig utbildning där du får lära dig både teori och praktik – allt från fiskevård och marinbiologi till hur vi kan minska vår påverkan på vattendragen.
Under kursen får du vara ute och göra på riktigt: elfiska, restaurera biotoper och delta i projekt i Blekinges sjöar, åar och kustvatten. Dessutom studiebesök, och samarbeta med aktörer som Mörrums Kronolaxfiske och länsstyrelsen. Kursen passar både dig som är ny inom området och dig som redan har lite erfarenhet.
https://regionblekinge.se/blekinge-folkhogskola/utbildningar/naturvard-i-vatten.html
Läs om klassens aktiviteter på Instagram: