Saneringen efter Marco Polos grundstötning: Man behöver ta på sig svampögonen för att hitta all olja

Bild från 1 november 2023 Kustbevakningen söker efter olja

Dieseldoft och morgondimma

Det var en söndag, den där morgonen den 22 oktober 2023. Morgonen var dimmig och rå. En skarp äcklig doft av diesel och olja spred sig längs kusten och alla som kände doften förstod att något hade hänt. I Krokås var lukten så stark att folk undvek att gå ut. Även flera mil bort vid Tosteberga och på Landön var lukten stark. Timmar senare kom nyheten: passagerarfärjan Marco Polo (TT-Line) hade gått på grund i Pukaviksbukten och släppt ut stora mängder olja.

Kusten mellan Lörby Kladd och Hörvik drabbades hårt. Olyckan orsakade omfattande miljöskador som slog mot både stränder, fågelliv och det marina ekosystemet. Detta visade sig vara ett av Sveriges värsta oljeutsläpp och den största och mest komplicerade operation som Kustbevakningen haft i modern tid. Första natten gick fartyget på grund två gånger, och en vecka senare gled hon av det andra grundet och hamnade på ett tredje. Tankarna rymde 160 kubikmeter och den 2 november fanns bara 8 kubikmeter kvar så det innebär att ungefär 150 kubikmeter har läckt. Den 10 november avslutade Kustbevakningen sin miljöräddningstjänst. Kommunen har arbetat på land sen olyckan fram tills sommaren-24 och kommer återuppta arbetet i höst. Sjöräddningen har också arbetat hårt med att bla lägga ut länsor som barriären mot den flytande oljan. Det räddade norra Pukaviksbukten från att bli kontaminerad.

Nu, mer än ett halvår senare, den 26 april, är jag nyfiken på hur situationen ser ut. Detta är inte längre en nyhet i de stora tidningarna men jag vet att team fortfarande arbetar med att sanera stränderna. Nu i slutet på april råder fortfarande vistelseförbud längs flera delar av den drabbade kustremsan. Jag vill åka ut och träffa dem, och med hjälp av kommunens kommunikatör Madeleine Jenderman bestäms en dag och plats för besöket.

En dag på fältet
Vi träffas vid Tocken, beläget mellan Krokås och Lörby. Här finns en vacker strand med både sand och sten. Ovanför strandängar och en liten våtmark med vattenspegel 30 meter in på stranden och bakom den en rad med träd. Platsen ger en pastoral känsla. I dammen har man plockat upp 200 kg oljehaltigt avfall berättar Andreas. Så trots den idylliska känslan finns oljan nära och inga djur kommer att beta här så länge oljesaneringen fortfarande pågår.
Dagens team i sina gula skyddsoveraller är utspridda över stranden. Andreas Jezek och Sara Stenbeck är saneringsledare på plats och fick tidigare reda på att det har skymtats olja här vid Tocken.

Jag frågar Andreas och Sara om de har drönare eller något annat tekniskt som spanar efter nya oljefond, nej säger de, vi får tips och vi promenerar själva och letar.

Nyttan av att ha plockat svamp

Man får ta på sig svampögonen säger Andreas, så att man får en känsla av var oljan gömmer sig, precis som man gör när man letar kantareller. Den är inte alltid synlig vare sig i vattnet eller uppe på land. Men man lär sig att tolka spåren.

Arbetsinsatsen visar vikten av uthållighet

Många saneringsarbetare och lokala experter har sen starten  tillsammans lyckats forsla bort 200 ton oljehaltigt material med olja från de drabbade områdena genom manuellt arbete, trots de svåra förhållandena med kyla och vind.

Som mest har det varit 4 arbetslag med mellan 10-12 personer i varje lag som arbetat. Deras insatser har varit helt ovärderliga för att återställa naturen och skydda djurlivet. 4-hjulingarna har varit bra men arbetet har också inneburit att dra skottkärror fyllda med bortrensad olja och sen lyfta dem över stock, sten och staket. Under månaderna som varit har ny olja då och då dykt upp längs kusterna. Arbetet går dock framåt, en dag i sänder, och teamet hoppas att det snart inte  finns mer olja som gömmer sig i havet.  Man har putsat stenarna ute i havet och på fågelöarna för att skydda fåglar som sätter sig på stenarna.

Sölvesborg kommun har haft ansvaret för saneringen på land och kustbevakningen ansvaret för havet. Från början hade man en krisledningsstab men vid årsskiftet fick förvaltningen för samhällsbyggnad, kultur och fritid fick en ny avdelning för just oljesanering. Detta möjliggjorde bättre kontroll över saneringspersonalens utbildning och utrustning. Här har befintlig personal en projektledarroll för att kontrollera och säkerställa att saneringsarbetet utförs på ett säkert och hållbart sätt för de som arbetar.  En upphandlad entreprenör utför sen själva saneringen.

– Det är viktigt att uppmuntra och entusiasmera alla som kommer och arbetar så de vill komma tillbaka säger Andreas. Alla får utbildning och det betyder mycket att ha folk som redan har erfarenhet.

Värdet av lokalkännedom

Lokala experter har visat sig ovärderliga i saneringsarbetet. Människor med lokal kännedom och båtförarcertifikat som kan vattnen har spelat en viktig roll. Andreas och Sara har regelbundet konsulterat lokala fiskare och boende för att få insikter om hur oljan rör sig och var saneringsinsatserna bör fokuseras.

  • Att ta hjälp av den lokala kunskapen är en lärdom jag vill dela med mig av till andra som kanske hamnar i vårt läge, säger Andreas, det har betytt mycket. Det finns många här som kan strömmarna, de vet vart oljan sannolikt spolas upp på stränderna.

Fågellivet

Saneringsarbetarna har observerat oljeskadade fåglar upp till 70 kilometer bort. Katastrofhjälp för Fåglar och Vilt i Blekinge och Bromölla blev snabbt inblandade, de har kunskapen om hur man hjälper och tvättar fåglar som skadats av oljan. Hundratals frivilliga anmälde sig till att hjälpa till med saneringsarbetet och tvättningen av oljedrabbade fåglar och team utbildades i att tvätta fåglarna. De har arbetat i ett nedlagt fiskrökeri i Hörviks hamn. Flera banker hjälpte till med ekonomiska resurser.

Nu är det vår och fåglarna är på väg tillbaka. För att minimera skadorna på fågellivet fick saneringsarbetarna tillstånd att arbeta på fågelskyddade öar, där de med hjälp av stålborstar och värme försökte avlägsna oljan från stenarna.  Ett tungt och viktigt arbete som de dock känner sig nöjda med. De tror att de fått bort så mycket olja från fågelöarna att fåglarna tryggt kan återvända.

 

Avslutning

Saneringsarbetet efter Marco Polo är och har varit en lång och mödosam och noggrann process. Den dagliga kampen mot oljan och vädrets makter har krävt både skicklighet och uthållighet. Genom att kombinera lokal expertis med dedikerade saneringslag finns dock hopp om att återställa de drabbade områdena till deras naturliga tillstånd. Den gemensamma insatsen från myndigheter, frivilliga och lokala invånare visar hur oljans förödande effekter också har förenat bygden kampen för att skydda och återställa miljön.

Oljan har förorenat kusten, dödat djur och fåglar men samtidigt  förenat bygden på ett sätt som alla nu talar om. Till exempel har restauranger hållit extra öppet för saneringsfolket och Kustbevakningen. Kostnaderna för allt arbete tar kommunen i ett första läge men de begär sen ersättning från staten som via Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) sen driver ersättningsfrågan gentemot rederiets försäkringsbolag.

När jag skriver det sista på denna artikel har det hunnit bli juni, flera vistelsebud har upphävts, allmänheten välkomnas ned till stränderna samtidigt som kommunen och  saneringsledarna Andreas och Sara manar till fortsatt uppmärksamhet samt att om man ser olja skall man inte röra men rapportera in den. (https://etjanster.solvesborg.se/oversikt/overview/522)

Oljeläckage sker snabbt men kan ha långvariga och förödande effekter på miljön. På några minuter kan tusentals liter olja släppas ut i havet, men det kan ta årtionden för ekosystemet att återhämta sig. Oljan förgiftar vattnet, dödar marint liv och skadar kustlinjer och våtmarker.

Den påverkar inte bara djur och växter utan även de samhällen som är beroende av havet för sin försörjning. Varje oljeutsläpp är en påminnelse om vikten av att förebygga och snabbt agera för att minimera skadorna.

Text och bild: Annelie Worgard (Kartbilden är från Google Earth)

Uppdatering av status Juli-Augusti 2024

Den här artikeln var menad att publiceras i början på juni men så blev det inte. Därav behövs en kort uppdatering.

Uppdatering juli/augusti 2024:

  • Tack vare saneringsarbetarnas fantastiska jobb kan man bada längs alla stränder
  • Så all sanering har tagit sommaruppehåll
  • Det som fortfarande finns kvar tas upp i höst
  • Endast ett litet område vid Spraglehall har fortfarande vistelseförbud
  • Kommunen har fått ersättning från MSB i två omgångar, 17 och 14 miljoner
  • MSB arbetar sen med rederiets försäkringsbolag
  • Kommunen har haft dialogmöte med kommuninvånare. Den 28 maj fanns rederiet med där man fick invånare delge rederiet sina synpunkter, där rederiet för dialog för ersättning av skador som kan ha uppstått för privatpersoner.